Przepis na mój ulubiony kapuśniak – wegański i bezglutenowy.

Wegański, bezglutenowy kapuśniak

Za oknem wiatr i coraz chłodniej? 

To najwyższy czas, aby wzmocnić swoją odporność. 

Ja, jeśli tylko mogę korzystam z natury. Nie ma nic lepszego jak kapuśniak. 

Pyszny, rozgrzewający, bogaty w witaminę C, a dzięki dodatkowi grzybów także obfitujący w białko. 

Powiem Ci, że gdy na dworze robi się coraz chłodniej, to ja zupy mogłabym jeść i na śniadanie i na obiad i na kolację. Lubię jak rozgrzewają moje ciało, dodając mi sił i energii. Uwielbiam te kwaśne, jak kapuśniak, pomidorowa, szczawiowa, ogórkowa jak i te strączkowe jak fasolowa, czy grochowa. Lubię też kremy z warzyw bogato obsypane różnorodnymi pestkami. Ale dzisiaj mam dla Ciebie przepis na kapuśniak, ale nie taki zwykły. Tylko wykwintny, wyrafinowany jak na kapuśniak przystało. Tworząc ten przepis inspirowałam się kapuśniakiem litewskim znalezionym lata temu w jakimś czasopiśmie. Tak nam zasmakował, że na stałe zagościł w domowym menu.

Kiedyś przyrządzałam go z wędzonką i kiełbasą. Jednak dzisiaj, gdy staram się nie jeść mięsa, wolę wersję wegańską.

Zresztą, spróbuj sama i daj mi znać jak Ci smakował.

Owsiankę zacznij przygotowywać wieczorem.

Energia i makro składniki (2 porcje):

231 kcal - energia
10,84 g - białka
1,5 g - tłuszcze
46,42 g - węglowodany

Składniki:

Potrzebujesz:

  • naczynie do namoczenia grzybów
  • garnek około 5 litrów, może być większy
  • garnek lub rondelek do duszenia kapusty (litrowy wystarczy, ale większy nie zaszkodzi)

Składniki:

  • Marchew - 3 sztuki (140g)
  • Przecier pomidorowy ze słoiczka - 8 łyżek (120g)
  • Seler korzeniowy - 1/4 sztuki (80g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (80g)
  • Ziemniaki - 6 sztuk (550g)
  • kapusta kiszona - 2 i 2/3 szklanki (400g)
  • grzyby suszone leśne - 2 szklanki (70g)
  • ziele angielskie ziarna - 1/2 łyżeczki (2g)
  • Woda - 13 i 1/2 szklanki (3250ml)
  • Sól biała - 3/4 łyżeczki (5 g)
  • Liść laurowy, suszony - 4 sztuki (8g)
  • Pieprz czarny - 5 szczypt (5g)
wegański kapuśniak

wykonanie:

Wykonanie:

  •  Grzyby zalej wrzątkiem i pozostaw na około 30 minut.
  • Warzywa obierz
  • Marchew, pietruszkę, seler pokrój w kawałki (takie jakie lubisz jeść)
  • Kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka, dolej około szklanki wody, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i uduś na małym ogniu.
  • W drugim garnku zagotuj 3 litry wody
  • Wrzuć marchewkę, pietruszkę, seler i grzyby i ugotuj do miękkości (około 10 minut od ponownego zagotowania)
  • W tym czasie pokrój w kostkę obrane wcześniej ziemniaki i dodaj do gotowanych warzyw. Jeśli potrzeba dolej wody.
  • Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodaj uduszoną kapustę oraz przecier pomidorowy.
  • Na koniec dopraw pieprzem i solą do smaku.

Pamiętaj!!!

Grzyby kupuj lub przyjmuj tylko ze sprawdzonych źródeł. Jeśli zaś, tak jak ja, sama zbierasz grzyby upewnij się, że są jadalne. Teoretycznie każdy grzyb można zjeść, jednak w praktyce niektóre tylko raz w życiu. Nie ryzykuj życiem. Wyrzuć te, co do których masz wątpliwość. 

Pozostaw komentarz