Przepis na śledzie w zlewie octowej.

Bardzo smaczne
śledzie w zalewie octowej.

Jeśli jesz ryby, to wybieraj takie, które Ci służą. 

Pamiętaj, że mając Hashimoto, ze względu na zawarty w rybach jod, powinnaś ograniczyć, a najlepiej wyeliminować ich spożycie. 

Dla mnie to smutna wiadomość. Lubię ryby, wiem też że mają wiele cennych właściwości, które w Hashimoto są niezwykle ważne. No, ale cóż… Na Hashimoto pracowałam latami, a teraz, jeśli chcę wejść w stan remisji choroby potrzebuję zastosować się do zasad, jakie panują w moim ciele. 

 

Ale jeśli TY nie masz tej choroby, to możesz jeść na zdrowie, bo:

Mięso śledzia bogate jest w:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • białka
  • składniki mineralne
  • witaminy z grupy B
  • witaminy A i E
  • witaminę D3

Śledź należy do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi.

Na zdjęciu bardzo popularna potrawa z Kaszub.

Śledź z zalewy octowej

Czy taki całkiem zdrowy? No, nie… bo ocet, bo smażenie na oleju, więc poddane obróbce termicznej kwasy wielonasycone...

Ale… 

Jak ktoś mnie prosi o zrobienie tej potrawy, to robię. 

A dla Ciebie wrzucam przepis, bo jeszcze pamiętam jak smaczne są i wiem jak się nimi zachwycają osoby, które miały możliwość skosztowania śledzi w moim wykonaniu.

tusza śledzia

Składniki:

Potrzebujesz:

  • patelnię do smażenia
  • garnek co najmniej 3 litrowy
  • miskę lub duży garnek, w którym przechowasz śledzie. Możesz tez przełożyć je do słoików, jak wolisz.

Na początek:

  • 2 kg tuszy śledzia (patroszone i bez głowy)
  • mąka do obtoczenia śledzi ( u mnie ryżowa, ale świetnie się sprawdzi pszenna, jeśli możesz ją jeść)
  • sól i pieprz do doprawienia śledzi
  • olej do smażenia (rzepakowy, ale jak wolisz wersję zdrowszą to rafinowany olej kokosowy będzie lepszym wyborem. Nie wiem jednak jak smakują, bo tak jeszcze nie robiłam.)

Zalewa:

  • 7 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 6 średniej wielkości cebul (w przypadku śledzi lepiej więcej niż mniej)
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • łyżka stołowa soli białej (będzie gotowana)
  • pół szklanki cukru brązowego nierafinowanego

Uwaga!!!

Jeśli chcesz, aby Twoje śledzie były kwaśniejsze dodaj mniej wody lub więcej octu.

A jeśli wolisz jeszcze łagodniejsze dodaj więcej wody lub mniej octu.

wykonanie:

Wykonanie:

Wszystkie śledzie dokładnie umyj, usuwając resztki krwi i czarną błonkę ze środka.

Pozwól śledziom ociec z nadmiaru wody . Ja na kilkanaście minut zostawiam je w durszlaku. Następnie dopraw je solą i pieprzem z obu stron i w środku też 😉

Obtocz swoje ryby w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Jak przygotować zalewę do ryb?

W czasie gdy je smażysz cebulę pokrój w piórka.

Wrzuć wszystkie składniki zalewy do ganka i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3-5 minut, aby cebula oddała swoje aromaty, a cukier wraz z solą dokładnie się rozpuściły.

Tak przygotowaną zalewą zalej swoje usmażona na złoty kolor śledzie.

Czy możesz je od razu jeść?

Teoretycznie tak, ale nie będą smakować. Najlepsze będą po minimum dwóch dniach, gdy ocet spowoduje, że ości zmiękną, a sól wraz ze wszystkimi aromatami przenikną do każdego włókna mięsa.

Gdy ja smażę śledzie w zalewie octowej zawsze zostawiam kilka cieplutkich ryb mężowi. Uwielbia je jeść, gdy są świeżo zdjęte z patelni i mają chrupiącą skórkę.

Szukasz jakiegoś przepisu, ale nie możesz znaleźć? 
Napisz mi o tym, co chciałabyś ugotować lub zjeść.

Smacznego, Wiolka Czuryńśka

Śledzie w zalewie octowej

Pozostaw komentarz