Jak zrobić dobrą owsiankę na śniadanie?
Przepis na pyszną owsiankę.
Bardzo lubię szybkie i zdrowe śniadania, a Ty?
Jakie śniadania lubisz najbardziej?
Dzisiaj przedstawiam Ci mój przepis na owsiankę. Taką, jaką lubię zarówno ja jak i mój mąż. Taką, która dodaje mi i siły i energii i wszystkich makroskładników tak potrzebnych z rana.
Owsiankę zacznij przygotowywać wieczorem.
Energia i makro składniki (2 porcje):
1832 kcal - energia
41,24 g - białka
93,27 g - tłuszcze
217,52 g - węglowodany
Składniki:
Potrzebujesz:
- garnek do gotowania owsianki
- łyżkę do mieszania
Składniki:
- 12 łyżek bezglutenowych płatków owsianych górskich
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki orzechów brazylijskich
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki (ok. 10 szt) daktyli suszonych
- 2 łyżki rodzynek suszonych
- woda
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 2 banany lub inne owoce, najlepiej ciemne (czarna porzeczka, jagody, borówki, aronia itd),

wykonanie:
Wykonanie:
- Płatki, orzechy i suszone owoce zalej dzień wcześniej wrzątkiem. Wody powinno być tyle, aby tylko zalać całość, ale nie powinny pływać. Jeśli będzie za dużo, owsianka będzie rzadka. Nie wiem jak Ty, ale ja nie lubię takiej papki 🙂
- Następnego dnia do namoczonej mieszanki dolej mleko kokosowe, całość zagotuj. Gotuj chwilkę, około 3 minuty i wyłącz. Dodaj owoce i zjedz ze smakiem.
Aby ułatwić organizmowi przyswojenie składników odżywczych z posiłku, pomyśl o tym co będziesz jeść chwile przed posiłkiem, a następnie zjedz w spokoju, powoli i dokładnie przeżuwając każdy kęs. Postaraj się tylko jeść. Nie rób nic innego w tym czasie. Daj sobie chwilę spokoju i ciszy. Telefon i telewizor poczekają. Książka też 🙂