Sałatka na obiad w pięć minut – wege i bezglutenu.
Moje ulubione sałatki to takie, które robi się szybko,
a smakuja obłędnie.
Ta właśnie taka jest.
Taka sałatka obfituje w witaminy, mikro i makroskładniki.
Warzywa warto jeść i kropka. Nie ma co się tutaj nad tym rozwodzić. Bogastwo jakie oferują i to jak wpływają na Nasze zdrowie jest wystarczającym argumentem, aby wprowadzać do swojej diety warzywa w ciągu dnia. Ale nie raz, sporadycznie jako garstka surówki do obiadu, ale do każdego posiłku.
Myślisz sobie, że na przygotowanie smacznej sałatki potrzebujesz sporo czasu?
Czasem to prawda, ale są też sposoby, aby gotować i szybko, i smacznie.
Ja, pomimo, że uwielbiam gotować, to wolę iść do lasu pobiegać, albo porobić na drutach oglądając film z mężem, a nie stać godzinami w kuchni.
Ostatnio robie różowy sweter. Będzie szeroki, z wełny z Merynosa, w warkocze. Jak skończę to wyślę zdjcia do osób z Kręgu EjK, czyli biegowego newslettera. Jeśli chcesz do niego dołączyć, wystarczy, że wypełnisz formularz na dole strony.
Co potrzebujesz, poza oczywiście chęciami i uśmiechem, aby przygotować tą sałatkę? Zobacz składniki, kup je, a zanim zaczniesz robic tą sałatke to włącz stoper. Ciekawe ile zajmie Ci przygotowanie.
Napisz mi w komentarzu swój wynik, dobrze?
Będzie mi miło, jak napiszesz też jak Ci podoba się ten przepis.
Energia i makro składniki (ile porcji z tego zrobisz to zależy od Ciebie):
1762 kcal - energia
55,3 g - białka
107 g - tłuszcze
133,1 g - węglowodany
Składniki, jakie używam w tym przepisie nie posiadają certyfikatu bezglutenowego.
Składniki:
Potrzebujesz:
- patelnia do uprażenia nasion
- miska średniej wielkości.
- deska do krojenia i nóż
Składniki:
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 1/4 główki sałaty lodowej
- średni, surowy burak
- 1/4 małej główki czerwonej kapusty
- dowolne kiełki - ja użyłam słonecznika
- 10 zielonych oliwek drylowanych
- słoik ciecierzycy
- kilka suszonych pomidorów w zalewie
- po 2 łyżki pestek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego
- olej lniany - chlust (ok. 2 łyżek)
- olej z awokado - chlust (ok. 2 łyżek) - kupuję w Biedronce
- sos słodko - kwaśn chili
- sól i pieprz do smaku
wykonanie:
Wykonanie:
- poszatkuj umyte liście kapusty pekińskiej i wrzuć do miski,
- sałatę lodową porwij rękoma i wrzuć do miski,
- obierz buraka, pokrój go w cieniutkie paseczki i wrzuć do miski,
- poszatkuj kapustę czerwoną i wrzuć do miski,
- dosyp kiełki
- pokrój w krążki oliwek i wrzuć do miski,
- otwórz słoik z ciecierzycą i odcedź. Płyn, który zlejesz to aquafaba. Nie wylewaj. Możesz z niego zrobić bezę lub wykorzystać zamiast białek do ciasta. Ciecierzycę wrzuć do miski,
- pomidory suszone pokrój w paseczki i wrzuć do miski,
- na patelni upraż na złoty kolor nasiona słonecznika. Pod koniec dodaj sezam i siemię lniane. Aby pestki nie strzelały Ci po całej kuchni przykryj patelnię pokrywką na czas prażenia. Uprażone pestki wrzuć do miski,
- całośc polej olejami i sosem
- dopraw do smaku solą i pieprzem
- wszystkie składniki wymieszaj razem.
Żyj na własnych zasadach,
Ściskam, Wiolka💙🏃♀️
Trenerka Biegania