Przepis na domowy majonez

Nie wyobrażam sobie sałatki warzywnej i jajek na Wielkanoc bez majonezu.
Nie muszę go kupować. Mogę zrobić go samodzielnie.
Dzięki temu, wiem co jem i oszczędzam pieniądze.

Jak zrobić domowy majonez?

Spokojnie, z cierpliwością i miłością. Gdy przeczytasz ten wpis i zastosujesz się do instrukcji zobaczysz jakie to proste. Zrobienie majonezu zajmie Ci mniej czasu niż ubranie się, wyjście do sklepu i jego kupienie.

Szok?

No to patrz.

 

Co robi woda w tym przepisie? Dodaje balsku Twojemu majonezowi. Dodaj tylko troszkę. 

Im więcej dodasz oleju, tym gęściejszy będzie majonez.

I najważniejsze. To jest kluczowe, abyś zrobiła majonez, a nie tłustą paćkę. Dodawaj olej bardzo powoli. Dodaj ociupinkę, wmiksuj, dodaj ponownie troszkę, zmiksuj. Jeśli dodasz za dużo oleju na raz to wyjdzie Ci paćka i za skarby świata nie uzyskasz struktury majonezu.

 

Ile trwa zrobienie majonezu z moim przepisem? Około pięciu minut. Zatem do dzieła. Zrób i koniecznie podziel się w komentarzu swoimi przemysleniami.

 

a... i jeszcze jedno... jesli chcesz możesz bawić się rodzajami oleju, ale... jeśli to jest twój pierwszy raz to wybierz rzepakowy, tłoczony na zimno w ciemnej butelce. Z tego oleju na pewno majonez Ci wyjdzie.

Energia i makro składniki (ile porcji z tego zrobisz to zależy od Ciebie):

2161 kcal - energia
6,6 g - białka
236,7 g - tłuszcze
0,9 g - węglowodany

Składniki:

Potrzebujesz:

  • mikser
  • miska średniej wielkości.
  • łyżeczkę i szklankę do odmierzenia składników

Składniki:

  • 2 żółtka z jajek kurzych
  • szklanka wysokiej jakości oleju.
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • odrobina chłodnej wody

wykonanie:

Wykonanie:

  • do miski wrzuć dwa żółtka i łyżeczkę musztardy. Połącz składniki mikserem.
  • dodaj kilka kropel oleju i zmiksuj. Masa powinna już zmienić kolor i być kremowa
  • ponownie dodaj kilka kropel oleju i zmiksuj. Dodawanie oleju i miskowanie powtarzaj tak długo, aż gęstość majonezu będzie dla Ciebie wystarczająca.
  • dopraw do smaku solą
  • na koniec dodaj odrobine wody. Tak około łyżeczkę.

Pamiętaj!!!

Majonez lubi cierpliwość.

Zanim oddzielisz żółtka od białek koniecznie sparz jajka wrzątkiem. No wiesz... salmonella i te sprawy 😉

Żyj na własnych zasadach,
Ściskam, Wiolka💙🏃‍♀️
Trenerka Biegania

Pozostaw komentarz