Przepis na domowy majonez
Nie wyobrażam sobie sałatki warzywnej i jajek na Wielkanoc bez majonezu.
Nie muszę go kupować. Mogę zrobić go samodzielnie.
Dzięki temu, wiem co jem i oszczędzam pieniądze.
Jak zrobić domowy majonez?
Spokojnie, z cierpliwością i miłością. Gdy przeczytasz ten wpis i zastosujesz się do instrukcji zobaczysz jakie to proste. Zrobienie majonezu zajmie Ci mniej czasu niż ubranie się, wyjście do sklepu i jego kupienie.
Szok?
No to patrz.
Co robi woda w tym przepisie? Dodaje balsku Twojemu majonezowi. Dodaj tylko troszkę.
Im więcej dodasz oleju, tym gęściejszy będzie majonez.
I najważniejsze. To jest kluczowe, abyś zrobiła majonez, a nie tłustą paćkę. Dodawaj olej bardzo powoli. Dodaj ociupinkę, wmiksuj, dodaj ponownie troszkę, zmiksuj. Jeśli dodasz za dużo oleju na raz to wyjdzie Ci paćka i za skarby świata nie uzyskasz struktury majonezu.
Ile trwa zrobienie majonezu z moim przepisem? Około pięciu minut. Zatem do dzieła. Zrób i koniecznie podziel się w komentarzu swoimi przemysleniami.
a... i jeszcze jedno... jesli chcesz możesz bawić się rodzajami oleju, ale... jeśli to jest twój pierwszy raz to wybierz rzepakowy, tłoczony na zimno w ciemnej butelce. Z tego oleju na pewno majonez Ci wyjdzie.
Energia i makro składniki (ile porcji z tego zrobisz to zależy od Ciebie):
2161 kcal - energia
6,6 g - białka
236,7 g - tłuszcze
0,9 g - węglowodany
Składniki:
Potrzebujesz:
- mikser
- miska średniej wielkości.
- łyżeczkę i szklankę do odmierzenia składników
Składniki:
- 2 żółtka z jajek kurzych
- szklanka wysokiej jakości oleju.
- łyżeczka musztardy
- szczypta soli
- odrobina chłodnej wody
wykonanie:
Wykonanie:
- do miski wrzuć dwa żółtka i łyżeczkę musztardy. Połącz składniki mikserem.
- dodaj kilka kropel oleju i zmiksuj. Masa powinna już zmienić kolor i być kremowa
- ponownie dodaj kilka kropel oleju i zmiksuj. Dodawanie oleju i miskowanie powtarzaj tak długo, aż gęstość majonezu będzie dla Ciebie wystarczająca.
- dopraw do smaku solą
- na koniec dodaj odrobine wody. Tak około łyżeczkę.
Majonez lubi cierpliwość.
Zanim oddzielisz żółtka od białek koniecznie sparz jajka wrzątkiem. No wiesz... salmonella i te sprawy 😉
Żyj na własnych zasadach,
Ściskam, Wiolka💙🏃♀️
Trenerka Biegania