Wiolka Czuryńska

Pani botwinka z kurczakiem i makaronem.

Botwinka z makaronem i kurczakiem
Botwinka w innej odsłonie, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.
W Polsce wiosna i lato obfitują w całe bogactwo rodzimych warzyw i owoców, które warto wprowadzić do swojej kuchni. Gdy byłam mała, z powodu zdiagnozowanej u mnie anemii często musiałam jeść buraki, natkę pietruszki i szpinak. Te pierwsze kojarzyły mi się tylko z barszczem oraz gotowanymi burakami podawanymi z mąką. Nie znosiłam tych dań. Będąc trochę starszą już dziewczyną miałam okazję skosztować pysznego chłodnika, zasmażnych buraczków w wykonaniu mojej teściowej, a także barszczu ukraińskiego. Dzięki temu odczarowałam smak buraków, które na dobre zagościły w mojej kuchni. Cieszę się z tego powodu, gdyż buraki są niezwykle cennym źródłem między innymi witaminy C, witamin z grupy B, wapnia, potasu. Często są określane złotem Polski. Są tanie, smaczne i zdrowe.

Dlaczego warto jeść buraki?

O tym przeczytasz na blogu Małgorzaty Mostowskiej – mojej ulubionej trenerki Jogi. https://purestyle.pl/5-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-buraki/
Dzisiaj przedstawiam Ci przepis, który stworzyłam inspirowana kuchnią Aga Ma Smaka Połączenie bobu z czerwoną ciecierzycą, botwinką oraz czarnuszką pieści podniebienie, syci i dodaje przyjemnych doznań kulinarnych. Dla mnie ważne jest to, że wszystkie składniki poza cudownym smakiem skutecznie wzmacniają moje ciało. Co potrzebujesz do przygotowania botwinki w innej odsłonie? Czytaj dalej. Co potrzebujesz?
  • opakowanie makaronu bezglutenowego ( ja wybrałam kukurydziany ),
  • botwinka ( liście, łodygi i buraki ),
  • opakowanie ćwierć kg bobu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pojedyncza pierś z kurczaka ( lub kawałek piersi z indyka ),
  • łyżka czarnuszki,
  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • łyżka warzywka ( ja używam Vegeta Natur ),
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • pół cytryny ( umyj ją przed przekrojeniem ),
  • pieprz,
  • sól do gotowania bobu i makaronu ( ok. 2 łyżki ),
  • 2 garnki ( jeden do makaronu, drugi do bobu )
  • wok lub inny duży garnek w którym przygotujesz danie.
  • deska i nóż do krojenia
  • wyciskarka do czosnku,
  • woda do gotowania makaronu, bobu, a także do podlania sosu.
Przepis na botwinkę z makaronem i kurczakiem
Składniki do botwinki z makaronem i kurczakiem, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.
Wykonanie: W osolonej wodzie, w dwóch oddzielnych garnkach, ugotuj bób i makaron. Czas gotowania jest zależny od twoich upodobań. Pamiętaj, że im twardszy makaron i warzywa tym mają mniejszy indeks glikemiczny. Co to oznacza? Tłumacząc jak małemu dziecku ujmę to tak…  Gotowanie “na lekko twardo” daje Ci mniej węglowodanów w stosunku do tych bardzo ugotowanych warzyw, kasz, makaronów. Jeśli więc w wyniku treningu lub zwiększonego wysiłku potrzebujesz więcej energii to możesz pozwolić sobie na bardziej miękkie gotowanie. Jeśli potrzebujesz schudnąć, zadbać o zmniejszenie swojej wagi i objętości ciała to koniecznie jedz lekko ugotowane potrawy. Unikaj rozgotowywania. To taka mała rzecz, która robi olbrzymią różnicę dla twojego organizmu. Wracając do przepisu… Pierś pokrój w dwucentymetrową kostkę. Rozgrzej woka. Następnie dodaj łyżkę masła. Do roztopionego masła w woku włóż pierś i smaż na złoto z obu stron. W między czasie pokrój buraki w drobną kostkę, dorzuć ją do podsmażonej piersi.
botwinka z kurczakiem i makaronem

Pierś z buraczkami, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.

Botwinkę także poszatkuj, wrzuć do woka. Całość chwilę podsmaż. W międzyczasie wypłucz kilkakrotnie soczewicę. Dorzuć ją do pozostałych składników i zamieszaj. Całość zalej ok. szklanką wody, przykryj i duś 15 minut na wolnym ogniu.
soczewica z botwinką
Soczewica z botwinką, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.
Po tym czasie, gdy soczewica i pozostałe składniki są już miękkie, dodaj obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek ( jeśli jej nie masz, to możesz czosnek drobno posiekać ), sok z połowy cytryny, czarnuszkę, warzywko do smaku oraz pieprz. Całość posyp posiekaną drobno natką pietruszki. Danie jest już gotowe. Teraz wystarczy, że na talerzu ułożysz makaron polany sosem z botwinki, a na wierzch nałożysz dowolną ilość bobu. Smacznego.
Botwinka z makaronem i kurczakiem

Botwinka w innej odsłonie, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.

A jakie są Twoje sposoby na buraki?

W jakich odsłonach je jadasz?

Jakie lubisz najbardziej?

Jestem ciekawa Twoich przepisów i doświadczeń. Podziel się nimi ze mną w komentarzu. Podoba Ci się mój blog? Udostępnij go swoim znajomym. Aby Ci to ułatwić umieściłam odpowiednie przyciski pod tytułem wpisu. Dziękuję.

6 thoughts on “Pani botwinka z kurczakiem i makaronem.

  1. Ja lubie salatke z rukoli, pieczonego buraka, fety i pestek slonecznika. Do tego kilka kropel oliwy i balsamico . Pycha.

  2. Pysznosci ❤️ Kocham wszystkie warzywa w kazdej postaci, bez nich i bez przypraw kuchnia nie istnieje 😊

  3. Przeczesuję Internety od wielu lat, ale nikt nigdzie tak prosto i obrazowo nie wyjaśnił, o co chodzi z tym indeksem glikemicznym w zależności o stopnia ugotowania…al dente czy rozgotowane – a taką robi różnicę. Genialne! Dziekuję

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top

Pin It on Pinterest