Pani botwinka z kurczakiem i makaronem.

Pani Botwinka z makaronem 300x146 - Pani botwinka z kurczakiem i makaronem.
Botwinka w innej odsłonie, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.
W Polsce wiosna i lato obfitują w całe bogactwo rodzimych warzyw i owoców, które warto wprowadzić do swojej kuchni. Gdy byłam mała, z powodu zdiagnozowanej u mnie anemii często musiałam jeść buraki, natkę pietruszki i szpinak. Te pierwsze kojarzyły mi się tylko z barszczem oraz gotowanymi burakami podawanymi z mąką. Nie znosiłam tych dań. Będąc trochę starszą już dziewczyną miałam okazję skosztować pysznego chłodnika, zasmażnych buraczków w wykonaniu mojej teściowej, a także barszczu ukraińskiego. Dzięki temu odczarowałam smak buraków, które na dobre zagościły w mojej kuchni. Cieszę się z tego powodu, gdyż buraki są niezwykle cennym źródłem między innymi witaminy C, witamin z grupy B, wapnia, potasu. Często są określane złotem Polski. Są tanie, smaczne i zdrowe.

Dlaczego warto jeść buraki?

O tym przeczytasz na blogu Małgorzaty Mostowskiej – mojej ulubionej trenerki Jogi. https://purestyle.pl/5-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-buraki/

Dzisiaj przedstawiam Ci przepis, który stworzyłam inspirowana kuchnią Aga Ma Smaka

Połączenie bobu z czerwoną ciecierzycą, botwinką oraz czarnuszką pieści podniebienie, syci i dodaje przyjemnych doznań kulinarnych. Dla mnie ważne jest to, że wszystkie składniki poza cudownym smakiem skutecznie wzmacniają moje ciało.

Co potrzebujesz do przygotowania botwinki w innej odsłonie?

Czytaj dalej.

Co potrzebujesz?

  • opakowanie makaronu bezglutenowego (ja wybrałam kukurydziany),
  • botwinka (liście, łodygi i buraki),
  • opakowanie ćwierć kg bobu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pojedyncza pierś z kurczaka (lub kawałek piersi z indyka),
  • łyżka czarnuszki,
  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • łyżka warzywka (ja używam Vegeta Natur),
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • pół cytryny (umyj ją przed przekrojeniem),
  • pieprz,
  • sól do gotowania bobu i makaronu (ok. 2 łyżki),
  • 2 garnki (jeden do makaronu, drugi do bobu)
  • wok lub inny duży garnek w którym przygotujesz danie.
  • deska i nóż do krojenia
  • wyciskarka do czosnku,
  • woda do gotowania makaronu, bobu, a także do podlania sosu.
niezbędne składniki 145x300 - Pani botwinka z kurczakiem i makaronem.
Składniki do botwinki z makaronem i kurczakiem, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.

Wykonanie:

W osolonej wodzie, w dwóch oddzielnych garnkach, ugotuj bób i makaron. Czas gotowania jest zależny od twoich upodobań. Pamiętaj, że im twardszy makaron i warzywa tym mają mniejszy indeks glikemiczny.

Co to oznacza?

Tłumacząc jak małemu dziecku ujmę to tak…
Gotowanie „na lekko twardo” daje Ci mniej węglowodanów w stosunku do tych bardzo ugotowanych warzyw, kasz, makaronów.

Jeśli więc w wyniku treningu lub zwiększonego wysiłku potrzebujesz więcej energii to możesz pozwolić sobie na bardziej miękkie gotowanie. Jeśli potrzebujesz schudnąć, zadbać o zmniejszenie swojej wagi i objętości ciała to koniecznie jedz lekko ugotowane potrawy. Unikaj rozgotowywania. To taka mała rzecz, która robi olbrzymią różnicę dla twojego organizmu.

Wracając do przepisu…

Pierś pokrój w dwucentymetrową kostkę.

Rozgrzej woka. Następnie dodaj łyżkę masła.

Do roztopionego masła w woku włóż pierś i smaż na złoto z obu stron.

W między czasie pokrój buraki w drobną kostkę, dorzuć ją do podsmażonej piersi.

podsmaż kurczaka z buraczkami 145x300 - Pani botwinka z kurczakiem i makaronem.

Pierś z buraczkami, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.

Botwinkę także poszatkuj, wrzuć do woka. Całość chwilę podsmaż. W międzyczasie wypłucz kilkakrotnie soczewicę. Dorzuć ją do pozostałych składników i zamieszaj. Całość zalej ok. szklanką wody, przykryj i duś 15 minut na wolnym ogniu.
dodaj soczewicę 145x300 - Pani botwinka z kurczakiem i makaronem.
Soczewica z botwinką, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.

Po tym czasie, gdy soczewica i pozostałe składniki są już miękkie, dodaj obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek (jeśli jej nie masz, to możesz czosnek drobno posiekać), sok z połowy cytryny, czarnuszkę, warzywko do smaku oraz pieprz. Całość posyp posiekaną drobno natką pietruszki.

Danie jest już gotowe. Teraz wystarczy, że na talerzu ułożysz makaron polany sosem z botwinki, a na wierzch nałożysz dowolną ilość bobu.

Smacznego.

Pani Botwinka z makaronem 300x146 - Pani botwinka z kurczakiem i makaronem.

Botwinka w innej odsłonie, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.

A jakie są Twoje sposoby na buraki?

W jakich odsłonach je jadasz?

Jakie lubisz najbardziej?

Jestem ciekawa Twoich przepisów i doświadczeń. Podziel się nimi ze mną w komentarzu. Podoba Ci się mój blog? Udostępnij go swoim znajomym. Aby Ci to ułatwić umieściłam odpowiednie przyciski pod tytułem wpisu. Dziękuję.

Wiolka Czuryńska

Zawodowo tworzę skuteczne strony internetowe pomagające zarabiać przedsiębiorcom. Z misji wpieram kobiety w dbaniu o własną energię, zdrowie, siłę i sprawność niezbędne do realizacji pasji i celów. Prywatnie jestem kobietą, która realizuje się w wielu rolach i na wielu płaszczyznach. Jestem żoną, mamą, biegaczką biegów długodystansowych. Czas wolny uwielbiam spędzać aktywnie. Podróżuję, szydełkuję, tworzę w drewnie i gotuję.

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Irmina

    Ja lubie salatke z rukoli, pieczonego buraka, fety i pestek slonecznika. Do tego kilka kropel oliwy i balsamico . Pycha.

    1. Brzmi smakowicie. Zrobię na działce w weekend, dla mnie w wersji bez fety niestety…

  2. Magda

    Pysznosci ❤️ Kocham wszystkie warzywa w kazdej postaci, bez nich i bez przypraw kuchnia nie istnieje 😊

    1. Całkowicie się z Tobą zgadzam. Warzywa.i przyprawy dodają smaku i wyjątkowości potrawom. A jakie jest Twoje ulubione danie?

Dodaj komentarz