Pani botwinka z kurczakiem i makaronem.
Botwinka w innej odsłonie, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.W Polsce wiosna i lato obfitują w całe bogactwo rodzimych warzyw i owoców, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
Gdy byłam mała, z powodu zdiagnozowanej u mnie anemii często musiałam jeść buraki, natkę pietruszki i szpinak. Te pierwsze kojarzyły mi się tylko z barszczem oraz gotowanymi burakami podawanymi z mąką. Nie znosiłam tych dań. Będąc trochę starszą już dziewczyną miałam okazję skosztować pysznego chłodnika, zasmażnych buraczków w wykonaniu mojej teściowej, a także barszczu ukraińskiego. Dzięki temu odczarowałam smak buraków, które na dobre zagościły w mojej kuchni.
Cieszę się z tego powodu, gdyż buraki są niezwykle cennym źródłem między innymi witaminy C, witamin z grupy B, wapnia, potasu. Często są określane złotem Polski. Są tanie, smaczne i zdrowe.
Dlaczego warto jeść buraki?
O tym przeczytasz na blogu Małgorzaty Mostowskiej - mojej ulubionej trenerki Jogi.
https://purestyle.pl/5-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-buraki/
Dzisiaj przedstawiam Ci przepis, który stworzyłam inspirowana kuchnią Aga Ma Smaka
Połączenie bobu z czerwoną ciecierzycą, botwinką oraz czarnuszką pieści podniebienie, syci i dodaje przyjemnych doznań kulinarnych. Dla mnie ważne jest to, że wszystkie składniki poza cudownym smakiem skutecznie wzmacniają moje ciało.
Co potrzebujesz do przygotowania botwinki w innej odsłonie?
Czytaj dalej.
Co potrzebujesz?
- opakowanie makaronu bezglutenowego (ja wybrałam kukurydziany),
- botwinka (liście, łodygi i buraki),
- opakowanie ćwierć kg bobu,
- pęczek natki pietruszki,
- pojedyncza pierś z kurczaka (lub kawałek piersi z indyka),
- łyżka czarnuszki,
- szklanka czerwonej soczewicy,
- łyżka warzywka (ja używam Vegeta Natur),
- 2 ząbki czosnku,
- masło klarowane do smażenia,
- pół cytryny (umyj ją przed przekrojeniem),
- pieprz,
- sól do gotowania bobu i makaronu (ok. 2 łyżki),
- 2 garnki (jeden do makaronu, drugi do bobu)
- wok lub inny duży garnek w którym przygotujesz danie.
- deska i nóż do krojenia
- wyciskarka do czosnku,
- woda do gotowania makaronu, bobu, a także do podlania sosu.
Składniki do botwinki z makaronem i kurczakiem, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.
Wykonanie:
W osolonej wodzie, w dwóch oddzielnych garnkach, ugotuj bób i makaron. Czas gotowania jest zależny od twoich upodobań. Pamiętaj, że im twardszy makaron i warzywa tym mają mniejszy indeks glikemiczny.
Co to oznacza?
Tłumacząc jak małemu dziecku ujmę to tak...
Gotowanie "na lekko twardo" daje Ci mniej węglowodanów w stosunku do tych bardzo ugotowanych warzyw, kasz, makaronów.
Jeśli więc w wyniku treningu lub zwiększonego wysiłku potrzebujesz więcej energii to możesz pozwolić sobie na bardziej miękkie gotowanie. Jeśli potrzebujesz schudnąć, zadbać o zmniejszenie swojej wagi i objętości ciała to koniecznie jedz lekko ugotowane potrawy. Unikaj rozgotowywania. To taka mała rzecz, która robi olbrzymią różnicę dla twojego organizmu.
Wracając do przepisu...
Pierś pokrój w dwucentymetrową kostkę.
Rozgrzej woka. Następnie dodaj łyżkę masła.
Do roztopionego masła w woku włóż pierś i smaż na złoto z obu stron.
W między czasie pokrój buraki w drobną kostkę, dorzuć ją do podsmażonej piersi.
Pierś z buraczkami, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.
Botwinkę także poszatkuj, wrzuć do woka.
Całość chwilę podsmaż.
W międzyczasie wypłucz kilkakrotnie soczewicę. Dorzuć ją do pozostałych składników i zamieszaj.
Całość zalej ok. szklanką wody, przykryj i duś 15 minut na wolnym ogniu.
Soczewica z botwinką, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.
Po tym czasie, gdy soczewica i pozostałe składniki są już miękkie, dodaj obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek (jeśli jej nie masz, to możesz czosnek drobno posiekać), sok z połowy cytryny, czarnuszkę, warzywko do smaku oraz pieprz. Całość posyp posiekaną drobno natką pietruszki.
Danie jest już gotowe. Teraz wystarczy, że na talerzu ułożysz makaron polany sosem z botwinki, a na wierzch nałożysz dowolną ilość bobu.
Smacznego.
Botwinka w innej odsłonie, fot. Wioletta Czuryńska, 18.06.2019 r.
A jakie są Twoje sposoby na buraki?
W jakich odsłonach je jadasz?
Jakie lubisz najbardziej?
Jestem ciekawa Twoich przepisów i doświadczeń. Podziel się nimi ze mną w komentarzu.
Podoba Ci się mój blog? Udostępnij go swoim znajomym. Aby Ci to ułatwić umieściłam odpowiednie przyciski pod tytułem wpisu.
Dziękuję.
Ja lubie salatke z rukoli, pieczonego buraka, fety i pestek slonecznika. Do tego kilka kropel oliwy i balsamico . Pycha.
Brzmi smakowicie. Zrobię na działce w weekend, dla mnie w wersji bez fety niestety…
Pysznosci ❤️ Kocham wszystkie warzywa w kazdej postaci, bez nich i bez przypraw kuchnia nie istnieje 😊
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Warzywa.i przyprawy dodają smaku i wyjątkowości potrawom. A jakie jest Twoje ulubione danie?