Wegetariańskie i bezglutenowe naleśniki kukurydziano – ryżowe.
Bezglutenowe i wegetariańskie naleśniki.
Gdy musiałam przejść na dietę bezglutenową najbardziej brakowało mi naleśników i omletów.
Na szczęście potrzeba jest matką wynalazków, więc kombinowałam tak długo, aż wykombinowałam. Robię naleśniki ryżowe, kukurydziano - ryżowe, gryczane. a także z kupnej mieszanki do naleśników.
Dzisiaj oddaję w Twoje ręce jeden z moich ostatnich przepisów.
Bezglutenowe i bezmleczne naleśniki kukurydziano - ryżowe.
Oczywiście możesz je przełożyć czym tylko chcesz. Kremem orzechowym, powidłami, dżemami, a jeśli jadasz to także twarogiem. Wytrawne też będą smakowały wybornie. Dzisiaj propozycja obejmuje masło orzechowe, powidła śliwkowe i miód. U mnie, na zdjęciu, miód z mniszka lekarskiego, jednak w przepisie miód dowolny.
Energia i makro składniki (1 porcja, 2 naleśniki):
731 kcal - energia
21,35 g - białka
28,23 g - tłuszcze
101,95 g - węglowodany

Składniki:
Potrzebujesz:
- spora miska, w której zrobisz ciasto naleśnikowe
- mikser lub trzepaczka ręczna
- patelnia do smażenia naleśników
Składniki:
- Jaja kurze całe - 6 sztuk (310g)
- Masło orzechowe - 12 łyżek (240g)
- Mąka kukurydziana - 10 łyżek (100g)
- Mąka ryżowa - 3/4 szklanki (100g)
- Mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki (40g)
- Powidła śliwkowe - 12 łyżek (240g)
- Sól biała - 3/4 łyżeczki (5g)
- Miód - 12 łyżek (300g)
- Bio Organic napój migdałowy - np Pilos - 2 i 1/3 szklanki (600ml)

wykonanie:
Wykonanie:
- Do miski wybij jajka, uprzednio sprawdzając ich świeżość.
- Dodaj trzy rodzaje mąki, szczyptę soli oraz szklankę napoju migdałowego.
- Całość dobrze wymieszaj mikserem lub trzepaczką ręczną.
- Dolej tyle napoju migdałowego, aby ciasto było lekkie i lejące się.
- Odstaw na 15 minut. Mąki bezglutenowe chłoną płyny i naturalnie ciasto gęstnieje.
- Ponownie dolej (jeśli zachodzi taka potrzeba) napoju migdałowego.
- Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Jeśli potrzebujesz, możesz natłuścić patelnię rafinowanym olejem kokosowym.
- Każdy naleśnik posmaruj masłem orzechowym i powidłami. Zawiń w rulon i polej miodem.
Jeśli do Twojej patelni ciasto naleśnikowe się przykleja, dodaj do ciasta dwie łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, ewentualnie oleju rzepakowego.
