Wegetariańskie i bezglutenowe naleśniki kukurydziano – ryżowe.

Bezglutenowe i wegetariańskie naleśniki.

Gdy musiałam przejść na dietę bezglutenową najbardziej brakowało mi naleśników i omletów. 

Na szczęście potrzeba jest matką wynalazków, więc kombinowałam tak długo, aż wykombinowałam. Robię naleśniki ryżowe, kukurydziano - ryżowe, gryczane. a także z kupnej mieszanki do naleśników. 

Dzisiaj oddaję w Twoje ręce jeden z moich ostatnich przepisów. 

Bezglutenowe i bezmleczne naleśniki kukurydziano - ryżowe. 

Oczywiście możesz je przełożyć czym tylko chcesz. Kremem orzechowym, powidłami, dżemami, a jeśli jadasz to także twarogiem. Wytrawne też będą smakowały wybornie. Dzisiaj propozycja obejmuje masło orzechowe, powidła śliwkowe i miód. U mnie, na zdjęciu,  miód z mniszka lekarskiego, jednak w przepisie miód dowolny.

Energia i makro składniki (1 porcja, 2 naleśniki):

731 kcal - energia
21,35 g - białka
28,23 g - tłuszcze
101,95 g - węglowodany

nalesniki z czekoladą

Składniki:

Potrzebujesz:

  • spora miska, w której zrobisz ciasto naleśnikowe
  • mikser lub trzepaczka ręczna
  • patelnia do smażenia naleśników

Składniki:

  • Jaja kurze całe - 6 sztuk (310g)
  • Masło orzechowe - 12 łyżek (240g)
  • Mąka kukurydziana - 10 łyżek (100g)
  • Mąka ryżowa - 3/4 szklanki (100g)
  • Mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki (40g)
  • Powidła śliwkowe - 12 łyżek (240g)
  • Sól biała - 3/4 łyżeczki (5g)
  • Miód - 12 łyżek (300g)
  • Bio Organic napój migdałowy - np Pilos - 2 i 1/3 szklanki (600ml)
placki naleśników

wykonanie:

Wykonanie:

  • Do miski wybij jajka, uprzednio sprawdzając ich świeżość.
  • Dodaj trzy rodzaje mąki, szczyptę soli oraz szklankę napoju migdałowego.
  • Całość dobrze wymieszaj mikserem lub trzepaczką ręczną.
  • Dolej tyle napoju migdałowego, aby ciasto było lekkie i lejące się.
  • Odstaw na 15 minut. Mąki bezglutenowe chłoną płyny i naturalnie ciasto gęstnieje.
  • Ponownie dolej (jeśli zachodzi taka potrzeba) napoju migdałowego.
  • Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Jeśli potrzebujesz, możesz natłuścić patelnię rafinowanym olejem kokosowym.
  • Każdy naleśnik posmaruj masłem orzechowym i powidłami. Zawiń w rulon i polej miodem.

Uwaga!!!

Jeśli do Twojej patelni ciasto naleśnikowe się przykleja, dodaj do ciasta dwie łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, ewentualnie oleju rzepakowego.

naleśniki z masłem orzechowym, powidłami śliwkowymi i miodem

Pozostaw komentarz