Czekoladowy omlet

Przepis na pyszny, czekoladowy omlet z owocami

Jakiś czas temu zamieściłam w mediach społecznościowych zdjęcie bezglutenowego i bezmlecznego omleta. Ponieważ pytacie o przepis, postanowiłam zamieścić go na stronie.

Oto on.

Przepis na mocno czekoladowy omlet bezmleczny i bezglutenowy otrzymany od mojej dietetyk dr. Katarzyny Dereń

 

Przepis na jednego omleta wielkości dużego talerza.

Składniki:

  • maliny, mrożone - 150 g (0.3 x Opakowanie)
    Jak widać na zdjęciu, malin nie dodałam. A szkoda, bo uwielbiam i na pewno dodałyby smaku. 
  • Kakao niskotłuszczowe - 10 g (1 x Łyżka)
  • Olej kokosowy (stały) - 2 g (0.1 x Łyżka)
  • Mąka kokosowa (odtłuszczona) - 30 g (2 x Łyżka)
    Gdy przygotowywałam swój omlet, nie miałam takiej w domu. Użyłam zwykłej mąki ryżowej.
  • Jaja kurze całe - 168 g (3 x Sztuka) 
  • Banan - 120 g (1 x Sztuka) 
  • Czekolada gorzka - 10 g (1.7 x Kostka)
    Nie dodałam, bo także nie miałam
  • Napój ryżowy - 20 g (0.1 x Szklanka) 

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki przygotuj na blacie roboczym.
  2. Oddziel białka od żółtek
  3. Ubij białka na sztywno.
    Ja, ponieważ jakiś czas temu zakupiłam Lidlomix - SILVERCREST® Wielofunkcyjny robot kuchenny 1000 W + 800 W z funkcją Wi-Fi - białka biję w tym sprzęcie. Być może to jego zasługa, że mój omlet tak pięknie wyrósł. A być może wpływ na jakość omleta ma jego sposób pieczenia. A może i jedno i drugie... Nie wiem. Wiem, że moje omlety bardzo często są tak wysokie, niezależnie od tego czy miałam Lidlomix, czy nie."
  4. Żółtka dokładnie wymieszaj łyżką z kakao i 2 łyżkami mleka roślinnego.
    Według Katarzyny Dereń doskonale sprawdza się też mleczko kokosowe, takie 85% kokosu, ja dodałam napój migdałowy, ponieważ taki akurat miałam otwarty w lodówce.
  5. Dodaj do białka, dosyp mąkę i powoli, dokładnie wmieszaj przez kilka sekund na najmniejszych obrotach miksera.
    Ja wymieszałam widelcem
  6. Usmaż omlet na nieznacznej ilości tłuszczu, z obu stron (masełko klarowane lub olej kokosowy).br>Moja rada: Omlet smaż pod przykryciem na małym ogniu. Dzięki temu wyrośnie i równomiernie się upiecze. Aby bezproblemowo przerzucić omlet na drugą stronę, przykryj patelnię talerzem lub pokrywką, odwróć patelnię trzymając przykrycie. Omlet zsuń ponownie na patelnię. Uważaj, aby tłuszcz z patelni nie skapnął na Ciebie podczas odwracania.
  7. Gdy obie strony omleta są już złote, zsuń omlet na talerz i posyp omlet posiekaną nożem gorzką czekoladą.
  8. Dodaj pokrojonego banana oraz maliny - jeśli masz mrożone możesz rozpuścić chwilę w garnuszku i zrobić ciepłą polewę. 

Gotowe.

Smacznego!!!

Napisz mi proszę jakie omlety lubisz najbardziej?

Jeżeli masz ochotę otrzymywać ode mnie dodatkowe materiały,
zyskać wiedzę ultramaratonki,
wesprzeć mnie w przygotowaniach do biegów,
dołącz do grona moich patronów.

Pozostaw komentarz