Bezglutenowe, wegańskie ciasto orzechowo-czekoladowo-malinowe

Czy słodkie i pyszne, a do tego obłednie wyglądające ciasto może być zdrowe?
A gdy dodam, że jest bezmleczne, bezglutenowe, wegańskie i nie wymaga pieczenia?
Czy mi uwierzysz? Czy to możliwe?

Tak, takie jest to ciasto.

Nie musisz mi wierzyć. Przeczytaj i wypróbuj przepis, a później podziel się ze mną swoimi wnioskami w komentarzu.

Chętnie też poznam Twoje ulubione, zdrowe desery, które można jeść na każdy posiłek 😉

Tego przepisu nie wymyśliłam samodzielnie. Niestety... Inspirowałam się, a raczej tylko lekko zmodyfikowałam przepis z bloga owsiana.pl Gdy powróciłam z biegu dookoła województwa pomorskiego mój apetyt sięgał zenitu. Miałam ochotę praktycznie na wszystko. Zamiast odpoczywać i się regenerować zaginęłam w kuchni pośród garnków, łyżek, produktów, mąk, owoców, warzyw. Gotowałam i jadłam, a mąż się śmiał. Zastanawiał się, czy mają przyjść jacyś goście. No, nie... Tyle gotowałam, ponieważ tyle potrzebowałam. Dzięki temu nasyciłam się do woli. W tydzień powróciłam do swojej wagi z przed biegu oraz natknęłam się na ten przepis. Na blogu Justyna Świetlicka prezentuje sernik wegański, a ja? Cóż, gdy podałam mężowi do spróbowania polewę czekoladową on wymówił magiczne słowo:

-ooo, wiśnie.

-Misiu, jakie wiśnie? Nie dodawałam żadnych wiśni?

-tak mi się wydawło- odpowiedział

Pomyślałam, że skoro jemu kubki smakowe podpowiadają, że ta polewa powinna smakować wiśniami to warto je dodać. Nie miałam jednak pod ręką wiśni, za to miałam mrożone maliny, które dodałam. To był strzał w dziesiątkę. Kwaśne maliny pięknie podkreśliły słodycz ciasta i złamały moc gorzkiej czekolady. Razem stanowią obłędny duet. Jestem pewna, że wariacja z wiśniami będzie równie zachwycać podniebienia i na pewno ją wypróbuję następnym razem.

A teraz? Teraz zachęcam Cię do zrobienia tego ciasta.

Zanim przystąpisz do przygotowywania przeczytaj uważnie przepis. Ciasto nie należy do najszybszych, wymaga kilku etapów prac, niektóre składniki potrzebujesz wcześniej namoczyć, ale efekt jest tego wart.

Życzę Ci smacznego.

 

Składniki:

Potrzebujesz:

  • cierpliwość
  • blender lub inną maszynę dobrze rozdrabniającą
  • okrągłą formę do ciasta
  • miskę lub garnek do wypłukania kaszy jaglanej (minimum 3 l)
  • rondelek lub mały garnek
  • wagę aby odmierzyć odpowiednią ilość składników

Spód:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g daktyli
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki ciemnego kakao

Masa jaglana:

  • 200 g orzechów nerkowca (namoczone przez noc lub przynajmniej 6-8 h)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • puszka mleka kokosowego
  • 50-60 g miodu
  • do smaku sok z jednej cytryny
  • szczypta soli

Karmel daktylowy:

  • 100 g masła orzechowego
  • 100 g daktyli

Owoce:

  • 300 g mrożonych malin (mogą być świeże)

Czekolada:

  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g kakao
  • 50 g  miodu
bezglutenowe i wegańskie ciasto orzechowo-czekoladowo-malinowe

Wykonanie:

Dzień wcześniej:

W zimnej wodzie namocz orzechy nerkowca

W dniu przyrządzania ciasta:

Najpierw namocz w zimnej wodzie:

  • 100 g daktyli, które użyjesz na spód
  • 100 g daktyli, które użyjesz do kremu daktylowego

Przygotuj swoją formę. Jeśli używasz metalowej, tej, która lubi rdzewieć lub wchodzić w reakcje z ciastami, to wyłóż ją papierem do pieczenia. Aby papier nie ruszał się polecam wysmarować formę dowolnym, jadalnym tłuszczem.

Spód:

Rozdrobnij orzechy laskowe wraz z wiórkami kokosowymi. Dodaj odsączone z wody daktyle, kakao i ponownie zblenduj. Powstałą masę wyłóż do tortownicy, rozprowadź równomiernie i dokładnie dociśnij oraz wyrównaj powierzchnię.

Masa jaglana:

Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Jeśli pominiesz ten krok, a wiem, że wiele osób, które nie gotowały kaszy jaglanej, może chcieć to zrobić, to Twoje ciasto może być gorzkie, a tego na pewno nie chcesz.

Jak poznać, że kasza jest już dobrze wypłukana? Woda, którą zlewasz musi być przezroczysta.

Jak płukać kaszę?

Ja wsypuję kaszę do większego garnka, wlewam zimną wodę z kranu, mieszam kilka razy, chwilę czekam, aż kasza opadnie na dno, ale woda pozostaje mętna i delikatnie wylewam wodę. czynność powtarzam tak długo, aż wylewana woda będzie przezroczysta.

Następnie kaszę ugotuj w mleku kokosowym. Gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstaw ją później pod przykryciem na kilkanaście minut, żeby wsiąknęła cały płyn. W międzyczasie do blendera wrzuć odsączone orzechy nerkowca i zblenduj je na gładką masę. Do masy dodaj ugotowaną kaszę, 50 - 60 g miodu, sok z cytryny i szczyptę soli. Blenduj tak długo, aż masa będzie aksamitna. Jednolitą i puszystą masę jaglaną wyłóż na spód ciasta.

Karmel daktylowy:

Osączone daktyle zblenduj razem z masłem orzechowym, szczyptą soli i całość rozprowadź równomiernie na masie jaglanej.

Owoce:

Na wierzchu ułóż maliny. Jeśli maliny były mrożone to ciasto włóż do lodówki, a jeśli używałaś świeżych malin, to umieść ciasto w zamrażarce na pół godziny.

Czekolada:

W rondelku rozpuść olej kokosowy, zdejmij garnek z ognia i dodaj do oleju miód oraz kakao. całość dokładnie i szybko wymieszaj. Powstałą czekoladą udekoruj wierzch ciasta.

Smacznego, Wiolka Czuryńska

Komentarzy: 3

  1. Dora Jasionowska 14 maja 2021 o 23:50

    Cześć Wiola. Uwielbiam ciasta i jedynie jedząc je na śniadanie nie mam wyrzutów sumienia. Świetny przepis. Dzięki 😘

  2. […] i jadłam. Jednym z efektów jest pyszne i zdrowe ciasto, które można jeść o każdej porze. Przepis znajdziesz na moim blogu. Potrzebowałam zadbać o klientów, o współpracowników oraz o własny wynik finansowy. Buduję […]

Pozostaw komentarz